Temerrüt, bir ülkenin veya şirketin borç yükümlülüklerini yerine getirememesi durumudur. Bu, tahvil faizlerinin ödenmemesi, anaparanın geri ödenmemesi veya bir kredi anlaşmasının ihlal edilmesini içerebilir. Yükümlülüklerin yerine getirilmemesi ekonomi, finans piyasaları ve bir bütün olarak toplum için ciddi sonuçlar doğurabilir. Bu makalede, ana risk faktörlerine bakacağız.
1. ekonomik durgunluk
Nedenler ve sonuçlar:
Yatırımcı güveninin kaybı: Temerrüt, yatırımcıların ve kredi verenlerin güven kaybına yol açar ve bu da gelecekte borçlanmayı daha zor ve pahalı hale getirir.
GSYH’de azalma: ekonomik faaliyet yavaşlar ve ülkenin gayri safi yurtiçi hasılasında (GSYH) azalmaya yol açar.
Bir ülkede işsizliğin artması: Ekonomik faaliyetlerdeki azalma daha az işe ve daha fazla işsizliğe yol açabilir.
2. Enflasyonda artış ve ulusal paranın değer kaybetmesi
Sebepler ve sonuçlar:
Ulusal para birimine olan güvenin kaybolması: temerrüt, yatırımcıların bu para birimi cinsinden varlıklardan kaçınmaya başlamasıyla ulusal para biriminin değer kaybetmesine yol açabilir.
Enflasyonda artış: Ulusal paranın değer kaybetmesi ithal malların fiyatlarının artmasına, bu da enflasyonun yükselmesine yol açar. Bu da nüfusun satın alma gücünü azaltır.
3. Finansal istikrarsızlık
Nedenler ve Sonuçlar:
Bankacılık Krizi: Temerrüde düşmüş önemli miktarda devlet tahviliniz varsa bankalar likidite sorunlarıyla karşılaşabilir.
Kredi sıkışıklığı, : finansal kuruluşlar giderek daha temkinli hale geliyor ve kredileri azaltmıyor, bu da ekonomik faaliyeti ve yatırımı yavaşlatıyor.